Moje cesta s Ryzlinkem vlašským
Ryzlink vlašský je podle mě odrůda, kterou musí lidé s vínem přirostlým k srdci, dříve nebo později, začít milovat. Mně tato cesta trvala snad skoro 15 let. Dříve si pěkně spolu Ryzlinkem rýnským a Sauvignonem hověly na příčkách, kam jsem se ohlížela méně často. Nikdy jsem žádnou odrůdu neodsoudila k nekonzumaci, jen jsem častěji sáhla po líbivém triu – Tramínu, Pálavě nebo Muškátu. V posledních letech se mince obrátila a na “vlašácích” obdivuji nejen jejich rozmanitost, především díky terroiru našich výborných viničních tratí, kde se rodí v chuti minerální skvosty.
Z nabídky láhví vín Máma na víně mohu vřele doporučit suchý Ryzlink vlašský 2017 z vinařství Tanzberg. Viniční trať Železná propůjčuje vínům tohoto typu unikátní aromatiku i chuť. Půda je totiž z velké části (až 40%) vápenitá. Ochutnat můžete i vlašák z trati Goldhamer. Dále za ochutnání beze sporu stojí polosuchý Ryzlink vlašský 2019 z vinařství Halkoci nebo suchá i polosuchá varianta řady Cépage z Nového vinařství, oba ročník 2018. I zde najdeme na vůni i chuti lipové až medové tóny doplněné o minerálnost.
V návaznosti na moje dojmy z Ryzlinku vlašského Vás ráda informuji, že Spolek vinařů Dunajovské kopce vytvořil vlastní, velmi pečlivě vybranou edici Ryzlinků vlašských. Současně dalším krokem pánů vinařů, a také výborný tip na nově vzniklé místo plné nejen ryzlinkové parády, je v Mikulově zanedlouho se otevírající vinný bar KOREK.
Slavnostní otevření vinného baru KOREK proběhne v pátek, 3. července 2020.