
Nejen oranžová inspirace z Gruzie
Jedna z hlavních myšlenek Mámy na víně je přibližovat lidem autenticky jihomoravská vína. Chci podpořit menší vinaře a klientům tak dopřát nadstandardní zážitek s podtextem nových informací i zážitků.
S cizími víny jsem v kontaktu minimálně. Před pár lety mi přiblížila francouzskou produkci brigáda Na břehu Rhony. Super příležitost, moc fajn prostředí, nádherná vína, ale Morava mi chyběla, aby mi později vše dávalo smysl. Světová vína tedy zkouším, ale piju především moravská.
Gruzínská vína patří mezi výjimku potvrzující pravidlo. Také si trochu myslím, že kolébka celosvětového vinařství si zaslouží své místo v každé z našich cest vinařského poznávání 🍷
Díky vinazgruzie.cz – vína s příběhem se mi naskytla příležitost poznat blíže a ochutnat 3 typické vzorky gruzínských vín. Moje nabídka je rozšířena i o naturální a oranžová vína z moravských vinic. Proto mi přišlo fajn vnímat různé chutě, vůně i s tím spjaté pocity. Tato zkušenost je pro mě tedy velmi cenná a děkuji za ni.
Prvním vzorečkem bylo Kharis siskhla 2019 aneb zbožňuju Saperavi.
Temná granátová barva. Na první pohled poznáte, že se ve skleničce uvelebilo nefiltrované víno. Především u červených vín mám pro „nejiskrnost“ pochopení.
Vůně byla úchvatná. Plná. Dominantní. Převládají ovocné tóny drobných tmavých peckovin – višně, švestky. Práce kavkazského sudu odvedená adekvátně, vínu pomohla, ale neutlačila tělo. Jakmile se víno nechalo pozvolna otevřít, cítila jsem tabák a praženou kávu.
Máte jej plnou pusu. Strukturované, s jasnou linkou taninu.
Nechtělo se mi věřit, že tak rychle zmizelo!

Jako druhé se představilo Kvareli 2018.
Víno navazovalo na předchozí vzorek Saperavi, ovšem posunulo se svojí komplexností o řád výše. Jistě k tomu přispělo 24měsíční zrání ve francouzském dubovém sudu.
Víno působilo ještě ucelenější, delší. Krásně drsné, a přitom velmi pitelné. Aroma vanilky a tabáku se propisovalo každým očichnutím i douškem.
Jste-li příznivci absolutně hutných, plných, dlouhých, taninem nadupaných vín, rozhodně doporučuji ochutnat. Čekejte jen malinko vyšší alkohol. Vnímání komplexnosti vína ale zásadně na kráse neubral.
Naturální zážitek!!!

Třetím a posledním vínem bylo Rkatsiteli qvevri 2018.
Hodně mě bavila barva a jiskrnost vína. Evokovaly se mi vůně jako sypaný čaj a atmosféra při procházce rozáriem.
Chuť se odkrývala po částech. Pomerančový nádech se mísil se sekundární aromaticitou, sladkým dřevem. Výsledkem byl kulatý chuťový prožitek, odrážející 6měsíční ležení v kvevri a následných 8 měsíců v kavkazském dubovém sudu.
Velmi vydařená kombinace kvevri a doškolování na sudu.

V mojí moravské nabídce najdete také několik typů oranžových vín. Co je vhodné zdůraznit – výroba vín a jejich školení se liší. Z mého portfolia aktuálně vinařství Na Důlku a vinařství Halkoci používají pro školení dřevěné sudy, ať už dub či akát. Z vinařství Aurora lze ochutnat vína ze dřeva, kameninových nádob (vyrobených v Poštorné) i originální gruzínské kvevri nádoby (z místní hlíny obsahující antibakteriální ionty stříbra, mědi…).
Děkuji panu Tomáši Martinkovi za fajn povídání i možnosti vína ochutnat.
Gruzii ve sklence nemůžu jinak než doporučit.


Mohlo by vas také zajímat

Podzimní stánek s víny. Letos piknik venku už zřejmě naposledy.
21. 9. 2021
Moje cesta s Ryzlinkem vlašským
16. 6. 2020